Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Kemény csajok

Ki ez a nő? – Társasjáték készült a múlt és a jelen inspiráló hősnőiről

A Ki-kicsoda nevű, 1970-es években megjelent társasjáték női verziója kerül a piacra Who’s She? néven, amit magyarul legjobban úgy fordíthatnánk: ki ez a nő? A lehető legváltozatosabb nőalakok jelennek meg a táblán: Serena Williams amerikai teniszező és Frida Kahlo mexikói festő mellett olyan tudósok, uralkodók és aktivisták kapnak helyet, akik sokat tettek az emberiségért, de kevésbé ismertek, mint férfitársaik.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Miközben az eredeti játék fiktív szereplőit külsejük alapján találta ki a két játékos, a Who’s She? verzióban a történelem fontos női szereplőire az általuk elért eredményekkel, célokkal lehet rákérdezni (Kapott Nobel-díjat? Kém volt?). A 28 nőt ábrázoló táblák és a hozzájuk tartozó kártyák rövid élettörténetet és izgalmas anekdotákat írnak le róluk.

Az ötletet a Kickstarteren hirdették meg, és annyira sikeres lett, hogy a megcélzott tizenötezer euró (körülbelül 4,8 millió forint) helyett több, mint ötszázezret (több mint 160 millió forintot) kaptak, majdnem hétezer támogatótól.

A történelemoktatást sokan kritizálják amiatt, hogy sok nőről nem tesz említést, és az irodalmi kánont is a férfiak uralják. Egyre több törekvés van arra, hogy azok a nők, akik letettek valamit az asztalra, bekerüljenek a köztudatba. Ilyen például itthon a Nőkért.hu városi sétája, a német közszolgálati DW dokumentumfilmje, amiben négy, a közösségi médián küzdő nőt mutat be, a The New York Times Overlooked oldala, és a Nőkért.hu Arckép női portrésorozata.  

A játékot Lengyelországban dobja piacra a Playeress nevű cég, a portékat pedig Daria Gołąb festette.

“A Who’s She olyan nőket ábrázol, akik bátran viselkedtek, és kockázatot vállaltak életük során. Az ő győzelmeik, kalandjaik, felfedezéseik és találmányaik inspirálják a játékosokat, hogy nagyobbat álmodjanak és merjenek önmaguk lenni” – nyilatkozta a Playeress alapítója, Zuzia Kozerska a Colossal designoldalnak.

Kozerska elmondta: elege lett abból, hogy a kislányának mindenki a szépségét dícséri, mert szerinte fontosabb, amit a nők elérnek, mint az, hogyan néznek ki.

Az általa tervezett játékban ezért nem a külsejük, hanem az elért eredményei alapján kell kitalálni, kire gondolt a szemben ülő játékos. Ebben pedig a játékban szereplő nőkről készült rajzos adatlapok segítik őket.

Kozerska szerint egyébként az volt a legnehezebb, hogy a sok száz inspiráló nő közül csupán huszonnyolcat választhatott a játékba.

A játékban szerepel például Nellie Bly, valódi nevén Elizabeth Cochrane Seaman, az egyik első oknyomozó újságírónő. 1864-ben, Amerikában született, huszonkét évesen már Mexikóból tudósított az ott uralkodó szegénységről és a korrupcióról. Pár hónapos utazása után ki is tiltották az országból, amiről Six Months in Mexico címen könyvet adott ki.

Amerikába hazatérve őrültséget színlelt, hogy bekerüljön a Blackwell-szigeti női elmegyógyintézetbe, ahonnan riportokat küldött a New York World magazin tulajdonosának, Joseph Pulitzernek. Később a cikkeket Tíz nap az őrültekházában címmel könyv formájában is kiadta.

1989-ben, Jules Verne Nyolcvan nap alatt a Föld körül című könyvének nyomán pedig hajón, vonaton és állatháton körbeutazta a Földet, és rekordot döntött 72 nappal (igaz, csak pár hónapig tartotta azt).

Szerepel a kártyákon Agnodice is, akit az első szülésznőként ismerünk. Gaius leírásaiból tudunk a nőről, aki az ókori Athénban segített világra gyermekeket és gyógyított – természetesen férfinak álcázva magát, hiszen nők akkoriban nem végezhettek efféle mesterséget.

A legenda szerint Hyginus tanította ki a gyógyászatra, és miután megnőtt a népszerűsége a nők körében, meggyanúsították azzal, hogy elcsábítja a pácienseket. Védekezésképpen felemelte tunikáját, és bevallotta nemét, aminek következtében engedélyezték a nők orvosként való működését a városban.

De választhatja a játékos Temple Grandint is, aki 1947-ben született az USA-ban, jelenleg is él, és az egyik első olyan ember volt, aki saját tapasztalatait osztotta meg az autizmussal kapcsolatban, amit gyerekkorában diagnosztizáltak nála.

Tudósként hírnevét azzal szerezte, hogy a tömeges állattartást segítő eszközöket kísérletezett ki, Asperger-szindrómáját alapul véve pedig olyan szerkezet talált fel, ami az autizmussal élőket nyugtatja meg. Életéről 2010-ben készült nagy sikerű film, ugyanebben az évben Time Magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

A játék készítői figyeltek arra, hogy a szereplő nők minél több országból és korból származzanak, és hogy más-más munkát, tudományágakat képviseljenek.

Köztük van az első női űrhajós, Valentina Tyereskova és a még mindig nagyon fiatal, Nobel-békedíjas pakisztáni aktivista, Malála Júszáfzaj is.

Emellett a lehető legtöbbször használják a foglalkozások női nemű verzióját az eredeti angol nyelvben, például feltalálónő (inventress), festőnő (paintress) és uralkodónő (empress), hogy ezzel is inspirálják a lányokat.

Az eredeti, fából készült, lézervágott és festett készletet májusban szállítják ki azoknak, akik befizettek erre a Kickstarteren, és később a Playeress honlapján lehet megrendelni. Már januárban szállítanak viszont egy olcsóbb, papírból készült változatot.

Szerző: Rutai Lili

Képek forrása: Kickstarter

Megosztás