Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Kemény csajok

Először nyerte nő a sajtókarikatúrák versenyének fődíját

A World Press Cartoon 13 éves történetében először egy nő nyerte a közéleti témájú sajtókarikatúrák versenyének fődíját. Az olasz Marilena Nardi díjazott alkotásának témája a szólásszabadság, címe „A véleménynyilvánítás szabadsága”.

A World Press Cartoon (WPC) egy 2005-ben alapított, lisszaboni székhelyű szervezet, ami minden évben megrendezi a sajtókarikatúrák egyik legnagyobb világversenyét, majd vándorkiállításon mutatja be a díjazott alkotásokat. A WPC egyik fő célja a profi sajtókarikaturisták támogatása, különös tekintettel a sajtószabadságra.

2018. június 2-án volt a WPC idei díjátadó gálája, ahol a WPC 13 éves történetében először egy nő nyerte a fődíjat. Az olasz Marilena Nardi alkotásának témája a sajtószabadság, és a rajzolt publicisztika kategóriában szerepelt. A mű címe „A véleménynyilvánítás szabadsága”, és 2017 decemberében a barcelonai Illegal Times nevű újság címlapján jelent meg.

Nardi könnyes szemmel vette át a díjat, majd a karikaturisták nehéz helyzetéről nyilatkozott:

„Rengeteg újság egyszerűen megszűnt, vagy már nincs nyomtatott változata. Van, ahol csökkentették a karikatúráknak szánt felületet. Nem cenzúráról van szó, annál is rosszabb a helyzet. Ez egy kulturális probléma. Lassan elveszik a közéleti karikatúra hagyománya. Az internet persze nagyszerű, mert az egész világ potenciális közönség, de ha az internetre publikálsz, akkor nem mindig fizetnek ki.”

Az idén 52 éves Nardi számtalan újságnak dolgozott, és több díjat nyert már élete során. Honlapján a „lavori” (munka) gombra kattintva láthatók az alkotásai, amelyek görbe tükröt mutatnak a közéleti történéseknek, a híreknek, a politikának, a társadalomnak, és úgy általában a világnak. Rajzain felbukkan a korrupció, a menekültválság, a pápa, a maffia, számos olaszországi botrány, és több nőjogi kérdés is.

Az alábbi 2011-es alkotásának címe „Forza, donne!”, vagyis „Hajrá, nők!”

Címlapkép: Marilena Nardi és WPC-fődíjas rajza.

Megosztás