Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Családon belüli erőszak

Néma tanúk – felvonulás és rendezvénysorozat a családon belüli erőszak áldozataira emlékezve

1991 óta világszerte november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. Az idei emléknapon a NANE felvonulást tartott az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékezve, és a következő két hétben különböző programokkal hívják fel a nyilvánosság figyelmét a problémára.

Az ENSZ 1999-ben tette a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává november 25-ét a Mirabal-nővérek tiszteletére, akiket 1960-ban ezen a napon vertek agyon Rafael Leónidas Trujillo dominikai diktátor parancsára. A fiatal nők – a legifjabb, Teresa, 25, a legidősebb, Patria, 36 éves volt akkor – feminista aktivisták és Trujillo politikai ellenfelei voltak, középosztálybeli, egyetemet végzett családanyák.

 

A tripla gyilkosság, melynek emlékére nők százezrei mozdulnak meg az erőszak ellen

A Nők elleni erőszak felszámolásának világnapja Latin-Amerikából ered, ott 1981 óta emlékeznek meg az évfordulóról, amely 3 nővér – Minerva, Patria és Teresa Mirabal meggyilkolásának napja. A dominikai diktátor, Rafael Leónidas Trujillo parancsára, 1960.

Magyarországon az egyik legnagyobb nőjogi szervezet, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) évek óta eseményeket szervez az emléknaphoz kapcsolódóan.

Idén a rendezvénysorozat november 25-én a Néma Tanúk Felvonulással vette kezdetét, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékeztek és felvonultak az áldozatok történeteit hordozó, őket jelképező piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal.

A felvonulást megelőző kampánynyitó esemény az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán volt, ahol a szervezők beszédeket mondtak, és megemlékeztek az áldozatokról. Eztuán kezdetét vette a felvonulás, ami a Parlament előtt, a Kossuth téren gyertygyújtással fejeződött be.

A megemlékezést és a felvonulást élőben közvetítettük a Facebook-oldalunkon, a videó itt visszanézhető.

A Néma Tanúk Felvonulásával vette kezdetét a 16 Akciónap. A nemzetközi kampánysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson. A felvonulást követő két hétben kerekasztal beszélgetések, színházi darabok és további programok várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a nők és gyermekek elleni erőszak nem maradhat a mindennapjaink része.

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg civilszervezetek és magánszemélyek, hogy felhívják a problémára a nyilvánosság figyelmét, tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Címlapkép és videó: Dohi Gabriella

Megosztás