Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

MeToo

Macsó trollok háborúznak a zaklatók védelmében Franciaországban

 

Franciaországban hetek óta alig csillapulnak a Weinstein-botrány kiváltotta reakciók. A büntetlenül maradó zaklatás és erőszak ellen kiálló nők és férfiak, az ügynek régóta elkötelezett aktivisták és az eddigi botrányokon megedződött, érzékenyebbé vált sajtó, illetve a politikai felelősök ma már sokkal tudatosabban alakítják azt a vitát, amely Dominique Strauss-Kahn 2011-es, világszenzációt okozó bukása óta nem volt ilyen intenzív az országban. Azonban a zaklatók elleni fellépés, sőt, az áldozatok támogatása ma sem magától értetődő, ahogy azt az alábbi történet is illusztrálja.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Első látásra egyáltalán nem tűnt offenzív ötletnek, amikor október 27-én két feminista aktivista, Clara Gonzales és Elliot Lepers bejelentették, hogy van egy tippjük, mit kezdjünk a leszerelhetetlen, „fárasztó” (relou) zaklatókkal. Adjunk meg nekik egy telefonszámot, amit ha felhívnak, vagy üzenetet küldenek rá, egy órával később kapnak egy „kedves emlékeztetőt arról, mi is a beleegyezés”, azaz a következő, automatikus sms-t:

„Ha ön ezt az üzenetet olvassa, akkor kellemetlen helyzetbe hozott egy nőt. Nem érezte magát biztonságban az ön társaságában. Nem olyan bonyolult dolog: ha egy nő azt mondja, hogy „nem”, akkor felesleges folytatni. Tanulja meg tiszteletben tartani a nők szabadságát és döntéseiket. Köszönjük.”

Fenyegetések és szabotázsakció

Az elképzelés egyébként egy amerikai feminista magazintól, a The Mary Sue-tól származott, Gonzalesek akkor hallottak róla először, és lelkesedésükben rögvest be is üzemelték a szolgáltatást, amely azonban mindössze 4 napig működhetett Franciaországban. Október 30-án este az ötletgazdák kénytelenek voltak felfüggeszteni a szolgáltatást, miután a hétvégén szórványosabb rosszindulatú sms-ek után, hétfő délután négy körül több mint 20.000 szitkozódó üzenetet küldtek kb. egyidőben a megadott számra.

E célzott támadáson kívül több tucat gyűlölködő üzenetet, köztük halálos fenyegetéseket kaptak a közösségi oldalakon, és a nevükben több ételrendelést is leadtak ismeretlenek. A kezdeményezők nyilatkozata szerint ugyan a rosszindulatú sms-esek jelentős részét sikerült blokkolni, de mivel minden válasz sms 0,16 euróba kerül, az anyagi kockázat fennmaradt.

Október 31-én közreadott nyilatkozatukban Gonzalesék bejelentették, hogy jogi fellépést fontolgatnak, és jelezték a Twitter felé is problémáikat, illetve azt a céget is értesítették, amely az általuk beazonosított „támadók” bázisát, egy internetes fórumot működteti.

A „tettesek” egy feminista körökben jól ismert fórum, a Jeuxvidéos.com („videójátékok”) Blabla 18-25 csoportjának „aktív magját” alkotják, akik már több ízben rendeztek hasonló „rajtaütésszerű” akciókat olyanok ellen, akiknek nem osztották véleményét, köztük pl. a róluk író újságírók ellen is. Akciójuk sikerét, a szám felfüggesztését egyébként nyíltan ünnepelték a fórumozók hétfő este.

„Egyedül élnek anyuval egy nagy üres lakásban”

Másnap egy némiképp váratlan helyről, egy konzervatív rádióból érkezett az ellentámadás – ami talán jelzi, hogy a nők közötti szolidaritás, a zaklatás elutasítása, sőt, a feminizmus veszélyesen terjedő tanok francia földön.

Az Europe 1 frekvenciáján Nadia Daam olvasta fel a 18-25 fórumnak szánt kritikáját, amelyben többek között az internet legaljának, újrahasznosíthatatlan hulladéknak nevezte a fórumot, ahol a tagok agyi érettsége embrionális szinten lehet. A csoport legfőbb missziója szerinte, hogy zaklassák, fenyegessék és elbátortalanítsák a legkisebb feminista kísérletet is.

Bár a fórumot üzemeltető Webedia nyilatkozata alapján mindez a „fiatalság önkifejezése”, Daam úgy véli, a szóban forgó fórumozók egyrészt nem igazán 18-25 évesek. Másrészt, ha mindannyian „egyedül élnek is anyuval egy óriási lakásban”, ez sem lehet mentség ilyen szintű butaságra és rosszindulatra, ami kiérdemelné, hogy a tagok az orvostudományra hagyják agyukat tanulmányozás végett, hogy egy nap végre kiderüljön, hogyan lehet életben maradni ennyire hülyén.

Az újságíró végül anyagi támogatást kért az „anti-relou” számnak, és reményét fejezte ki, hogy a netes zaklatás hamarosan nem marad büntetlen. Az olvasó talán sejti, hogy Nadia Daamra is hamarosan lesújtott a Blabla 18-25 haragja: a fiatal nő olyan mennyiségű gyűlölködő üzenetet kapott, hogy kénytelen volt felfüggeszteni Twitter- és Facebook-fiókját, amelyeket elárasztottak a (halálos) fenyegetések, pornográf, szexuális erőszakkal vagy a családja, gyermeke elleni erőszakkal fenyegető üzenetek, sőt, a lakásába is megpróbáltak behatolni.

Szakmai szolidaritási akciók és feljelentések

Az egyre rosszabb reputációnak örvendő és már több aktivistát és újságírót is meghurcoló fórummal szemben november 3-án csaknem 200 sajtómunkás állt ki egy közös nyilatkozatban, hogy jelezzék „azoknak a vadaknak, akik üldözik, hogy Nadia Daam nincs egyedül. Mi is azt gondoljuk, amit ő, hogy ezek az emberek gyávák, nyomorúságosak és megvetésre méltók. Türelemmel és bizakodva várjuk, hogy az igazságszolgáltatás és maga a web közössége elérje, hogy ne tehessenek több kárt. És ha a mi ajtónkon is be akarnak kopogtatni éjszaka: sokan vagyunk”.

Másnap az Europe 1 is bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben, és ez volt az a pont, ahol az ügy már akkorára nőtt, hogy végül a webhely tulajdonosa, a Webedia is lépett, és bejelentette, hogy szolidáris „mindazokkal az akciókkal, amelyeket a nők fizikai és morális integritásának védelmében és szabad önkifejezésük érdekében jönnek létre”, így a kilátásba helyezett feljelentésekkel is.

Korábban arra tettek ígéretet, hogy megduplázzák a fizetett moderátorok számát – bár a Jeuxvideo.com-nak (JVC) a cég szerint kb. 400 moderátora van, ezek csaknem mind önkéntesek, a közösség tagjai. A Webedia ugyan a francia internet egyik óriása (57 millió eurós forgalommal 2015-ben), de leányvállalata, a JVC moderációja már évek óta kritikák tárgya. Elsősorban a napi mintegy 200 ezer üzenet felét generáló BlaBla 18-25, és kistestvére a BlaBla 15-18 miatt. Az előbbi fórumon évek óta köztudott módon rengeteg gyűlölködő, antiszemita, szexista, rasszista és homofób üzenet cserél gazdát.

Egy 2017 elején született cikk (melynek szerzőjét szintén zaklatta ennek nyomán a 18-25 „kemény magja”) a moderáció lehetséges hiányosságait próbálta felkutatni, és arra jutott, hogy a moderátorok státuszán túl bizonyosan hiányoznak a technikai feltételei is egy hatékonyabb szűrésnek. Az elmúlt napok botrányai és a jelentős médiavisszhang nyomán a Webedia bejelentette, hogy a moderációban közreműködő fizetett munkatársak számát 15-re emeli. De sem ez, sem a keményebb szabályok nem tartóztatták fel a nagyszámú, inzultáló kommenteket. Ezeket csak utólag törölték, igaz, gyorsabban, mint korábban, de olykor akár több órán át is láthatóak maradtak.

Internetes kampány a hirdető cégek bojkottjáért

Újabb két napnak kellett eltelnie, hogy a cég komolyabb technikai manővereket is bevessen szabályokat megszegő fórumozók ellen. Ekkorra ért be az az internetes kampány, amely november 4-én kezdődött, és amelynek célja az volt, hogy a hirdetők vonják meg bizalmukat a JVC-től.

A „mozgalmat” a François Hollande köztársasági elnök alatt saját minisztériumot kapó női jogegyenlőségi tárca egyik volt tanácsadója, Sophie Gourion kezdeményezte. Az ötletet egy tavaszi rendkívül hatékonynak bizonyult Twitter-kampány inspirálta, amikor egy showműsor homofób adása után mindössze 4 nap alatt sikerült rávenni a műsor alatt reklámozó 70 cég felét – köztük a Chanelt, Decathlont, Kenzót, Nestlét – arra, hogy vonják vissza hirdetésüket. Ezúttal is listázták a hirdetőket, akiket twitterezők csoportjai bombáztak a bojkottra hívó változatos üzenetekkel.

Ahogy Gourion aláhúzta, céljuk nem a 18-25 bezárása volt, hanem a szólásszabadság védelme, hogy az internetet ne szennyezzék szexista, rasszista, homofób, transzfób vagy antiszemita megnyilvánulások. „Hogy a kiberzaklatásnak vége legyen, az kell, hogy a Webediának jobban megérje a nők biztonsága, mint a zaklatás.”

November 6-án több cég jelezte, hogy nem kíván tovább hirdetni az oldalon. Ezután a Webedia is taktikát váltott, és automatizált módon próbálta meg, „tiltott kifejezések” alapján szűrni az üzeneteket. De a nem kívánatos szavak listáját hamar összeállították a fórum tagjai, szerepelt köztük a „kurva”, de a „feminista” is, vagy a „nagy behelyettesítés” (ez a kifejezés arra a szélsőjobboldali elméletre utal, amely szerint a bevándorlók, elsősorban muszlimok az európai lakosság „kicserélésére”, helyettesítésére törekednek). Kb. egy órába telt, hogy a fórumozók arra is rájöjjenek, hogy ha ugyanezekbe a szavakba beraknak egy plusz karaktert, az már átcsusszan a sebtiben beállított szűrőn.

Logikus módon, ezután rengeteg olyan topic nyílt, ahol csupán ezek a tiltott szavak szerepeltek kommentek tömegében. Délutánra a szűrést megszüntették, este azonban még keményebb feltételekkel indult újra, pl. minden olyan topicot töröltek, ahol a Shoah szó szerepelt, és teljesen ártatlan szóváltásokat is, akárcsak azokat, ahol a moderációt kritizálták – amely „behódolt a politikailag korrektnek”, vagy csak szimplán béna és igazságtalan. November 8-án végül 17 órára be is zárták a fórumot, hogy „frissítsék a moderáció technikai eszközeit”.

A küzdelem folytatódik…

A továbbiakban a 18-25-ös szekció tagjai elkezdtek új terepet keresni az önkifejezésre, így pl. a „NemzetiElit” nevű csoport november 7-én létrejött a világ legnagyobb fórumán, az amerikai Redditen, azzal a céllal, hogy az alapítók kb. 40 fős magja visszaszerezze szólásszabadságát, elképzelésük szerint ugyanis, ha nem hívnak fel erőszakra, itt azt írnak, amit akarnak.

A Reddit azonban két évvel ezelőtt, a rengeteg kritika nyomán maga is hozzálátott bizonyos tartalmak kiszűréséhez. Töröltek például több népszerű rasszista fórumot vagy egy olyat, ahol a túlsúlyos emberek elleni gyűlölködés volt a cél. A technikailag jóval hatékonyabb moderáció, amely pl. nem hagyja, hogy egy új jövevény rögtön kommentek sorát publikálja, szigorúan fellép a zaklatással szemben, főleg, ha csoportos kampányként valósul meg, és a gyűlöletbeszédet is próbálja szankcionálni. Ennek ellenére továbbra is léteznek gyűlölködő csoportok, előfordul pl. a nemi erőszak dicsőítése vagy nőgyűlölő csoportok, ahogy a szélsőjobb továbbra is masszívan jelen van.

A JVC más tagjai pedig a jóval kisebb, Avenoel és Discord platformokon próbáltak szerencsét (az utóbbi nagy szerepet kapott tavasszal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon kampányában, de a szélsőjobb is próbált itt mozgósítani). A Discord azonban zárt és nem kereshető, ezért nem tehet szert olyan ismertségre és jelentőségre, mint amihez a 18-25 felhasználói szokhattak.

És a történetnek persze itt nincs vége, számos kérdés nyitott – köztük nyilván az, hogyan érdemes szabályozni a kiberzaklatást, mit kezd a bejelentésekkel az igazságszolgáltatás, mi az internetszolgáltatók szerepe, hol húzható meg a határ jogilag és a gyakorlatban a véleményszabadság és a gyűlöletbeszéd vagy a zaklatás büntetendő kihágásai között.

És persze mindez a Weinstein-ügynek köszönhetően újraindult, átfogóbb vitához is kapcsolódik, amelyben felmerül az intézményes szereplők, az állam, a magánvállalatok és a civil közösségek felelőssége a szexuális jellegű erőszak különféle formáinak visszaszorításában. De ami egyelőre bizonyosnak tűnik, hogy a probléma iránt elkötelezettek egyre többen vannak, és ahogy a fentiekből kitűnik, nem áll szándékukban feladni a küzdelmet.

 

 

November 5-én, a szintén nem emancipációs mozgalmárként ismert lap, a Journal de Dimanche adott helyt 100 nő – köztük színészek, énekesek, írónők és kevésbé közismert értelmiségiek, aktivisták – közös tribünjének, amely felszólította a köztársasági elnököt egy sürgős terv kidolgozására a szexuális erőszakkal szemben:

„Elnök úr, az utcán éppúgy, mint a munkahelyen vagy az otthonokban: normává kell válnia annak, hogy az erőszak elfogadhatatlan.”

Vasárnap az elnöki kabinet jelezte, hogy Emmanuel Macron november 25-én fog nyilatkozni a témában. A 100 nő felhívását azóta 120 ezren írták alá, és ahogy az 1femmesur2.fr oldalon működő számláló figyelmeztet rá, az idő sürget:

Idén január 1. óta 106 nőt ölt meg volt vagy jelenlegi partnere az országban, és – a becslések szerint – csaknem 73 ezret erőszakoltak meg, és több mint félmillió nő szenvedett el szexuális zaklatást a csaknem 68 millió lakosú országban.

Dobsi Viktória

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás