Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

MeToo

Jogellenesen vitte külföldre magyar élettársától született gyermekeit a világhírű lengyel fotós

 

Közös gyermekeik felügyeleti jogáért harcol egymással az egykori fotós álompár, a magyar Berekai Judit és a lengyel Tomasz Gudzowaty. Az egykori élettársak 2006-ban még megosztott harmadik díjat kaptak a World Press Photo versenyen, két gyermekük született, kapcsolatuk azonban később megromlott. Az apa egy rendkívül gazdag lengyel család sarja, aki két éve Varsóba vitte a gyerekeket, és bár elhelyezésük ügyében a magyar és a lengyel bíróság is az anya javára döntött, továbbra sem adja ki őket.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A most nyolcéves Sophia és a hatéves Alexander történetéről már több cikk is megjelent, miután édesanyjuk, a World Press Photo-díjakkal is elismert fotós, Berekai Judit segítségért fordult hozzájuk a kicsik láthatásának elérése érdekében. Az írások egy gyönyörű szerelemről számoltak be, amely aztán – ahogy a nő nyilatkozatában is szerepel – rémálommá vált.

Egy párkapcsolat megromlása és a szülők között meginduló harc a gyerekekért nem egyedi történet. Ami Berekai Judit ügyét érdekesebbé teszi, hogy volt párja, a többszörös World Press Photo-díjas fotós, Tomasz Gudzowaty az egyik legvagyonosabb lengyel família tagja, így korlátlan anyagi lehetőségek állnak számára rendelkezésre ebben a küzdelemben.

Ezt mutatja az is, hogy az apa Sophiát és Alexandert 2015-ben magángéppel repítette Budapestről Varsóba. Berekai Judit azóta alig látta a gyerekeket. Ügyvédje, Szűcs Andrea az Átlátszónak azt mondta, hogy legutóbb egy éve találkoztak, akkor is csak egy tárgyalóteremben, az apa embereivel körbevéve válthattak csak néhány szót az édesanyjukkal.

Az apa szerint minderre azért volt szükség, erre hivatkozott a felügyeleti jog ügyében a bíróságok előtt, hogy az anya szerinte hanyagul nevelte a kicsiket, ráadásul Sophia és Alexander már nem is őt tekintik az anyjuknak, hanem jelenlegi feleségét, két később született gyermeke édesanyját. Az apa pszichológus szakértői véleményeket is felsorakoztatott annak az igazolására, hogy miért felelőtlenség Berekai Juditnál hagyni a gyerekeket.

Ha az apa vádjai igazak lennének, érthetetlen lenne, hogy a magyar és a lengyel bíróságok miért látták úgy, hogy az apa a Hágai Egyezmény alapján köteles Magyarországra visszajuttatni a gyerekeket, tekintettel arra, hogy jogellenes volt a kivitelük.

A felügyeleti jogról és a gyerekek kiadásáról meghozott jogerős döntés ellenére Tomas Gudzowaty továbbra is magánál tartja a gyerekeket. Sophia és Alexander kiadását pedig azért nem teljesíti, mert Lengyelországban, a Pruszkowi Kerületi Bíróság idén nyáron felfüggesztette ennek a bírósági határozatnak a végrehajtását.

„Az apának a Pruszkowi Kerületi Bíróság ítéletére hivatkozás azért nem tényszerű, mert az az ítélet nem jogerős és egyébként is feltételhez kötött. Már pedig a jogerős ítéletet végre kell hajtani. Szűk körben lehetőség van a végrehajtás felfüggesztésére, de az apa úgy állítja be ezt az információt, mintha egy újabb lengyel ítélet lenne, ami az előzőt felülírja vagy a végrehajtását kizárja” – mondta Szűcs Andrea ügyvéd az Átlátszónak.

A gyermekfelügyelet kérdésében a Budai Központi Kerületi Bíróságon is folyamatban van egy eljárás.

„Az anya több, mint egy évig nem láthatta a gyerekeket. A legutóbbi bírósági tárgyaláson, ahol az apa képviseletében eljáró magyar ügyvéd mellett két lengyel ügyvéd is részt vett, én kértem a kapcsolattartás biztosítását. Az egyik lengyel kolléga szerzett végül az apától egy időpontot, amelyen az anya megjelent Lengyelországban” – közölte az anya képviseletében eljáró Szűcs Andrea.

Az anya ügyvédje szerint egyetlen szülő sem dönthet úgy a gyerekek helyett, hogy őket a másik szülőtől elzárva költözik velük együtt egy másik országba.

„Ez ténykérdés, erre vonatkozóan a lengyel bíróság eljárást folytatott le, és első-, valamint másodfokon úgy rendelkezett, hogy a gyerekeket Magyarországra vissza kell hozni. A Magyarországon folyó eljárás a gyermekek fölött gyakorolt szülői felügyeleti jogról szól, amit mindkét fél kizárólagosan magának kér.”

Berekai Judit ügyvédje elmondta, hogy a magyar bíróság az anya ideiglenes intézkedés iránti kérelmének helyt adott, és a gyerekek lakóhelyéül az anya lakóhelyét, Budapestet jelölte ki.

„Ez a döntés tartalmilag megegyezik a  lengyel bíróság ítéletével. Az ideiglenes intézkedés azonnal végrehajtható. Az apa fellebbezését mind a Törvényszék, mind a Kúria elutasította, és rámutatott arra, hogy a gyermekeknek mihamarább vissza kell kerülniük az anya háztartásába, ahol korábban a szülők egyezsége alapján nevelkedtek.”

A Sophiáért és Alexanderért folytatott küzdelem most ott tart, hogy a magyar és a lengyel külügy között államtitkári szinten egyeztetnek az ügyről, és már az igazságügyi tárca is bekapcsolódott a történetbe. Azt azonban nem tudni, hogy ezek a tárgyalások mikor vezethetnek eredményre, mert az apa egyszerűen nem tesz eleget az ügyben született bírósági határozatoknak.

Csikász Brigitta

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás