Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Kemény csajok

Indul a vidéki csajok blog – mert tudjuk, hol van a helyünk

A magyar kormányban Németh Lászlóné távozása óta nincs nő, és ez meg is látszik: Orbán Viktor szerint a washingtoni nagykövet kirúgása csupán “nőügy”, és még a Szoptatás Világnapján is Kövér László képviselte az országot. Ez a hímsovinizmus pedig a mindennapokra is kihat. Sok nő rendszeresen megkapja otthon, a kisboltban, és a parlamentben is, hogy minek “pofázik bele” a dolgokba, mert a nő kizárólagos feladata a gyerekszülés és háztartásvezetés.

Az Átlátszó stábjában viszont többségben vagyunk mi, nők, és igenis belepofázunk mindenbe. Mert jogunk van hozzá és mert ugyanannyit érünk, mint bármely férfi. Ugyanebben az országban élünk és nekünk is megvan a véleményünk arról, ami körülöttünk történik.

Pedig mi is ugyanolyan sokfélék vagyunk, mint a magyar nők: van, aki szült és van, aki nem. Van, aki háromfogásos vacsorát varázsol esténként és van, aki pizzát rendel. Van, aki tornacipőben jár dolgozni, és van, aki tűsarkúban.

Ám közös bennünk, hogy pontosan tudjuk, hol a helyünk. Itt, az Átlátszó Vidéki Csajok blogjában, ahol megmutatjuk, mi hogyan képzeljük el a csajos tartalmakat.

Lesznek itt igazi átlátszós, közpénzek után kutató posztok, hiszen a NER Vajna Timi instagramján túl is rengeteg csajos sztorival szolgál. Érdekli például, melyik energiaipari óriás első emberéhez köthető cég futtat sugarbaby-közvetítőt? Vagy hogy melyik állami nagyvállalat vezetője perelt rá a mostohájára az örökségért? Hogy kikkel haknizik a miniszerelnök felesége a történelmi országrészekben?

Itt mondjuk majd el azt, miért baj, ha egy magyar politikus “vak komondorral” bagatellizálja el a párkapcsolati erőszakot, vagy ha egy ellenzéki pártvezető ittas sátorbamászása álszent politikai leszámolássá fajul. Arra is itt hívjuk majd fel a figyelmet, ha egy politikusnőnek kizárólag a külsejével foglalkoznak a kollégái, de írunk majd a női politikai és üzleti vezetők tapasztalatairól is.

Elmagyarázzuk, hogy gyakran csak népvakítás a kormány részéről, amikor a kisgyerekesek támogatásáról beszél. Megmutatjuk, hogy a gyakorlatban messze nem olyan szép például az állami mosógépcsere-program, mint az MTI-közleményekben.

Leírjuk a véleményünket és személyes tapasztalatainkat a nőket és családokat érintő kormányzati intézkedésekről, mert a valóság általában sokkal bonyolultabb és lehangolóbb, mint a minisztériumi prezentációk, vagy Lázár János szokásos mosolya.

Mi így képzeljük el a csajos tartalmat. Vagány nőktől, bátran, szókimondóan.

Megosztás