Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Vidéki csajok

A BRFK szerint az ablakpucolás és meseolvasás anyai kötelezettség

 

Viccesnek szánt hímsoviniszta videóval köszöntötte az édesanyákat a BRFK. Nagyon messze vagyunk Skandináviától, és nem csak földrajzilag.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Szombaton került ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalára egy „Boldog Anyák Napját!” című kisfilm, ami még paródiának is gyenge lenne, de sajnos nem annak készült, hanem komolyan gondolták.

Már a videó eleje is elég bunkóra sikerült: Csepely Balázs, a BRFK kommunikációs osztályának megbízott vezetője beszél az ünnep történetéről, és elmondja, hogy az édesanyákat sokféleképpen lehet köszönteni, pl.:

– felhívhatjuk őket telefonon
A háttérben ekkor egy szivecskés szelfit küldő férfit látunk.

– vehetünk nekik virágot, ajándékot
A háttérben egy férfi hóna alatt virággal és bonbonnal, amibe beleeszik.

– verset is mondhatunk nekik
A háttérben egy férfi az erkélyen színpadiasan felkiált, hogy „Ó, anyám!”.

De ezután jön csak a java. Csepely közli, hogy csapatával mentesítenek egy napra egy anyát anyai KÖTELEZETTSÉGEI alól.

A videón ez úgy néz ki, hogy a négy férfirendőr becsenget egy családi házba, és átvesznek egy nőtől két gyereket, egy 5 év körüli kislányt, és egy kb. 6 éves kisfiút, majd nagy bénázások közepette

1, bekötik a kisfiú cipőfűzőjét

2, elviszik a gyerekeket az oviba

3, ablakot pucolnak

4, legóba lépnek

5, kiszedik a ruhákat a mosógépből

6, palacsintát sütnek

7, vasalnak és közben szappanoperát néznek

8,  hazahozzák a gyerekeket az oviból

9, játszanak velük

10, esti mesét olvasnak nekik

Majd jön a végén a felirat: „Egy anya sosem pótolható! Boldog anyák napját!”

A baj ezzel az, hogy a rendőrök által viccesnek gondolt módon eljátszott dolgok nem anyai kötelezettségek, hanem szülői feladatok. Képes őket elvégezni az apa is. Sőt, a nagymama, a nagypapa vagy a bébiszitter is.

A BRFK köszönteni akarta az édesanyákat ezzel a videóval, de igazából csak megalázta őket azzal, hogy háztartási alkalmazottként ábrázolta őket.

Már eleve az nagy probléma, hogy Magyarországon még mindig a nőkre hárul a háztartási munkák nagy része és a gyerek(ek) ellátása, de hogy ezt egy állami szerv gúnyolódva reklámozza is, az egyenesen tragédia.

Miközben a kormány már tavaly bejelentette, hogy 2018 a családok éve lesz, és néhány napja hosszú közleményt adott ki az EMMI arról, hogy az új kormány az eddigieknél is jobban fogja segíteni az édesanyákat.

Talán lehetne kezdeni az anya/nő = cseléd típusú hímsoviniszta beidegződések kiirtásával.

 

Az Indesit pont egy éve állt elő egy „Csináljátok együtt!” reklámfilmmel annak apropóján, hogy az Egyesült Királyságban a házimunkák 66%-át a nők végzik. A videóban a háztartási gépeket gyártó világcég megfordította a helyzetet: a négytagú családban mindent a férfi csinál, amit nagyon fura látni, miközben sokaknak természetes, ha a nő ugrál a gyerekek és a férj körül.

Az ideális helyzet itt is középen van, illetve lenne: a háztartás és a gyerek közös, tehát a kapcsolódó feladatokat az anyának és az apának közösen kell/kéne végeznie.

Az egyenjogúságot kiemelten kezelő skandináv országokban teljesen elfogadott (és Norvégiában pl. kötelező is), hogy a gyermeknevelési szabadság egy részében az apák maradnak otthon. Az utóbbi években sok olyan cikk/fotósorozat/videó jelent meg arról, hogy az apukák mennyire élvezik ezt a lehetőséget, hiszen ezáltal jobb kapcsolatot tudnak kialakítani a gyerekükkel, és az anya sem érzi magát rabszolgának.

Erdélyi Katalin

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás