Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Családon belüli erőszak

Az ünnepek alatt is fordulhatnak segélyszervezetekhez a bántalmazott nők

A koronavírus-járvány egyik következménye a családon belüli erőszak mértékének növekedése. Az ünnepek idején a helyzet tovább súlyosbodhat, sok családban nehéz időszak ez. A magyar nővédő szervezetek azonban felkészültek az idei, távolságtartó karácsonyra. 

 

Támogatási kampány

„Azt már lehet tudni a pandémia kapcsán, hogy ez a fajta összezártság nagyon kedvez a párkapcsolati erőszak elkövetőinek.” – emelte ki Winkler Zsuzsanna, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) önkéntese.

„Nagyon erős kontrollt tudnak gyakorolni a nők fölött, akiknek nincs rá módjuk, hogy könnyen segítséget kérjenek: ha otthon dolgoznak, minden percüket megfigyelheti a bántalmazó. Ha be is tudnak menni a munkahelyükre, a barátaikkal nem találkoznak. Ez a helyzet ünnepek alatt is fent fog állni.”

A vírus előtt világszerte a nők 35 százaléka tapasztalt meg szexuális vagy fizikai erőszakot, és naponta 137 nőt ölt meg egy családtagjuk az UNWomen adatai szerint. 2020 január óta azonban szinte minden országban növekvést mértek a nők elleni és családon belüli erőszakban is.

Az @UnWomen posztjai Instagram-on

Az összezártság és az anyagi kiszolgáltatottság is szerepet játszhat ebben, ahogy az is, hogy a bántalmazottak kevésbé találkoznak olyan emberekkel, akik észrevehetik az erőszak jeleit: a tágabb családjukkal, barátaikkal, munkatársakkal, gyerekek esetében akár tanárokkal és védőnővel.

Év végén a karácsony tovább nehezítheti a bántalmazottak helyzetét: „Az ünnepeknek sokan felfokozott elvárásokkal mennek neki. Még olyan kapcsolatokban is, ahol nincs erőszak, előjöhetnek konfliktusok, surlódások.” – emelte ki Winkler.

A családtagokkal való találkozások, az alkohol, vagy a karácsonyi menü is ürügyet, alkalmat biztosíthat a bántalmazónak. „Felhatalmazást ad magának a bántalmazó például azzal hogy alkoholt ivott és így nem kell elszámolnia a cselekedeteivel.” – mondta. Bár hozzátette, hogy az ő tapasztalatuk szerint a bántalmazás oka nem az alkoholfogyasztás, hiszen léteznek teljesen józan bántalmazók, és olyan emberek is, akik fogyasztanak alkoholt, de ettől nem lesznek agresszívek.

Új kihívások, új megoldások a nővédelemben

Az ünnepek alatt is működni fog a NANE segélyvonala és chatügyelete, de lehet nekik írni emailben és Facebookon is.

A chatsegélyt májusban vezették be. „Azóta egyre többen ismerik és használják ezt a formát. Most, hogy a nyolc órás kijárási tilalom miatt este mindenkinek otthon kell lennie, kevesebben tudnak telefonálni az érintettek közül. Most még fontosabb, hogy más csatornákon is el tudjanak minket érni.” – mondta Winkler.

@NaneEgyesület az Instagramon

A chat mellett a közösségi médián is aktív a szervezet: május óta az Instagramon, a népszerű képmegosztó platformon is rendszeresen posztolnak.

„Az mindenképpen előnyünk, hogy a NANE egy jól ismert szervezet, az ország összes pontjáról telefonálnak nekünk, kis településekből és városokból is. Ezt az ismertséget azonban fontos fenntartani. Az Instagram az új generációnak lehet egy olyan terep, ahol hallanak erről a lehetőségről, megismernek minket.”

A cikk készítésének időpontjában meglévő 4000 követőnek a párkapcsolati erőszak jeleiről, a pornó káros hatásairól, az Isztambuli Egyezményről is posztolnak. Elsősorban a fiatal generációkat akarják ezzel elérni.

„A családon, párkapcsolaton belüli erőszak ugyanúgy érinti a fiatalokat is: a tinédzserkori párkapcsolatokban is előfordulhat bántalmazás, és tinik is élhetnek olyan családban, ahol mondjuk az apa bántalmazza az anyát. Fontos az, hogy őket is el tudjuk érni, ez egy jó csatorna lehet, ahol őket is meg tudjuk szólítani.”

A posztokkal és a jelenléttel a megelőző programokat is népszerűsítik.

„Több projektben foglalkozunk prevencióval, amik most haladnak előre és egyre inkább beérnek. Van egyfajta együttműködés a Patent-tel: a mi Szívdobbanás projektünket is felfrissítettük, most az új neve Együtt Egyenlően, és összehangoltuk a Patent Kapcsolódj be! programjával, és most akár közösen is megrendelhetik majd ezeket az iskolák.” – mesélte Winkler.

16 akciónap – másképp

A 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen egy minden évben november végétől megrendezett eseménysorozat, ami globális szinten a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet. Itthon a NANE koordinálja az eseményeket.

Az eddigi évekkel ellentétben azonban idén nem volt felvonulás vagy kerekasztalbeszélgetés, a rendezvények mindegyike az online térbe szorult, elsősorban a Facebook-oldalra. 

A NANE és más nőjogi és feminista szervezetek szervezésében a 16 napon keresztül csaknem minden nap volt egy online program.

Ezek között szó volt például a szülészeti erőszakról a Másállapot a szülészetben szervezet jóvoltából, pornóról a Nők Egymásért Mozgalom szervezésében, elektronikus ügyintézésről a Patent jogászaival, és anyaságról az EMMA Egyesület szervezésében.

Winkler elmondta, hogy az online esemény legnagyobb előnyei között van az, hogy a vidéki érdeklődők is tudtak csatlakozni, illetve hogy később is meg lehet nézni a beszélgetéseket.

A 16 Akciónap kapcsán pedig az Instagram felületen hazai “influenszerek” által készített, a családon belüli erőszakra figyelmet felhívó képeket posztoltak. Csatlakozott a this is Redy magyar menstruációs bugyi márka alapítója és CEO-ja és Szőllősi Nóra, aki @ciklusmesék néven, több ezer követőjének a ciklus-tudatosságról és más nőügyekről posztol.

„Engem az motivált, hogy az átlagembernek a fókuszát szerettem volna rávinni erre a problémára és arra, hogy milyen helyeken tud tájékozódni akkor, ha az életében szembejön vele a nők elleni erőszak, hogy tudjon rá jól reagálni.” – mondta el Nóra.

„Azért nagyon szuper, hogy voltak ezek az előadások a NANE oldalán, mert egyrészt felnyitják az emberek szemét, hogy hányféle nők elleni erőszak létezik, illetve hogy tudd, hogy erre hogyan reagálj, hogyan segíts egy áldozatnak.”

@thisiredy, @gal_nori_fitthon és @ciklusmesek képei az Instagram-on

Kiemelte a prevenció fontosságát is: szerinte ha valaki erről tájékozódik, könnyebben felismeri később a helyzetet egy párkapcsolatban, tudja mik a jelei a nárcisztikus személyiségnek.

Az online információátadás a nők elleni erőszak és a feminizmus kapcsán nem egyedi és nem is új jelenség a közösségi médián: Instagram-on az @UNWomen oldalnak 1,8 millió követője van, a 16 Akciónap nemzetközi mozgalmánk keresőcímkéjével pedig több mint kétszázezren posztoltak. A TikTok-on, a fiatalok által kedvelt videó-megosztó alkalmazásban közel nyolcmillióan tekintették meg a ‘Stopviolenceagainstwomen’, azaz ‘Állítsuk meg a nők elleni erőszakot’ címkével ellátott tartalmakat.

Ha valaki bántalmazást szeretne bejelenteni, esetleg segítséget kérne vagy beszélni szeretne egy szakértővel, az ünnepek alatt is fordulhat a NANÉ-hoz online vagy telefonon, sürgős esetben pedig a rendőrséghez vagy az OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz. 

Rutai Lili

Címlapkép: UN Women

Megosztás