Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Kemény csajok

Könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a török rendőrség az eltűnt gyerekeikért tüntető nőket

Augusztus 25-én a „Szombati Anyák” hétszázadik alkalommal gyűltek össze, hogy a hatalom által a kilencvenes években eltüntetett gyerekeikért protestáljanak. A török rendőrség szétverte a tüntetést, és több embert letartóztatott. Köztük egy 82 éves asszonyt is, aki a megemlékezések egyik legismertebb arca, és akit 1997-ben is rendőrök vittek el egy hasonló megmozdulásról.

Az 1978-ban Törökországban alakult Kurd Munkáspárt (PKK) a kezdetek óta a kurd függetlenségért harcolt, ami 1984-ben széles fegyveres konfliktusba torkollott. Az összecsapásokban az 1990-es években tízezrek haltak meg. Sokan pedig egyszerűen eltűntek, és azóta sem kerültek elő. A török kormány a PKK-t terrorszervezetnek bélyegezte.

A „Szombati Anyák” 1995 óta szerveznek tüntetéseket eltűnt gyermekeikért. Augusztus 25-én hétszázadik alkalommal gyűltek össze Isztambulban, kezükben fiaik és lányaik fényképével, akit szerintük a kormány gyilkolt meg.  Tudni akarják, hogy mi történt a 20 éve nem látott gyerekeikkel.

„Ha halottak, a csontjaikat akarjuk! Ez minden” – mondta az egyik protestáló anya egy török lapnak, az Ahval-nak.

A török rendőrség (köztük női rohamosztagosok) könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta szét az augusztus 25-i tüntetést, mert a kormány szerint kapcsolat van a demonstrálók és a PKK között.

Az AFP beszámolója szerint a rendőrség összesen 23 embert tartóztatott le; a BBC szerint több mint 50 főt vittek el.

Az biztos, hogy a letartóztatottak között van a tüntetések egyik legismertebb arca, a 82 éves Emine Ocak is, akinek Hasan nevű fia 1995-ben tűnt el egy letartóztatás után.

Embed from Getty Images

Emine Ocak-ot 21 évvel ezelőtt, 1997-ben is letartóztatták egy ilyen tüntetés után.

 

Megosztás