Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Feminizmus

Szépségápolási tippek dolgozó apáknak – Humorral a női sztereotípiák ellen

Megkérdeznénk-e egy kisfiútól, melyik Disney-herceg a kedvence? Javasolnánk-e egy férfinak, hogy sokat mosolyogjon, mert úgy jobb benyomást tesz a női kollégáira? Kap-e beszólásokat egy férfi, ha női kollégái szerint túl kihívóan öltözködik a munkahelyén? Másként beszélünk a nőkről, mint a férfiakról, miközben ezt a mindennapokban nem mindig vesszük észre. Ennek bizonyításához nem is kell nagyívű kutatásokat végezni: elég, ha néhány sokszor hallott mondatban kicseréljük a „nő” és „férfi” szavakat.

Vajon egy nőnek meglehet-e mindene: család és karrier egyszerre? – kérdezte hat éve a The Atlatntic magazin címlapja, ami hosszú vitát indított el az amerikai sajtóban. Azóta toposszá vált a „nő, akinek megvan mindene.”

Ezt fordította a visszájára egy Twitter-profil, amelynek neve „Man who has it all” – azaz a Férfi, akinek megvan mindene. A névtelen szerzőígy figurázza ki azt, ahogyan a nőkről a közéletben beszélnek, illetve a sok életmód-tanácsot is, amellyel a dolgozó nőket és anyákat bombázzák a magazinok és az internet. Ma már a Facebokon is jelen van a Férfi, akinek mindene megvan, és két könyve is megjelent.

Valójában nem csinál mást, mint úgy ír a férfiakról, ahogyan a nőkről beszélnek – és ez épp elég. Íme a kedvenceink!

„Vajon a férfi foci nézhető?”

„Minden ambíciózus férfinak! Ne próbáljátok elrejteni a nők elől, hogy vannak ambícióitok! Ez teljesen rendben van, még akkor is, ha férfiak vagytok. Sőt, vannak nők, akik egyenesen vonzónak találják ezt!”

„Az egyik kis bűnös élvezetem, hogy férfi szerzőket olvasok. Betekintést enged a titokzatos férfielmébe!” Alice, könyvkritikus

„A nap kérdése: Te melyik Disney-herceg akartál lenni, amikor kisfiú voltál?”

„A nők és a férfiak egyenlőek, de különböznek egymástól. A férfiak például születésüktől fogva könnyebben jegyzik meg, kinek mikor van születésnapja, ügyesebbek a játszótéri találkozók megszervezésében, szebben díszítenek tortákat, szebben mosolyognak és hamarabb észreveszik, ha ki kell takarítani a fürdőszobát. Örüljünk ezeknek a különbségeknek!”

„A feleségem fantasztikus, még pelenkázni is hajlandó! Annyira szerencsés vagyok!” Jacob, hat gyermek elfoglalt apukája

„A cégemben bíztatjuk a férfiakat az előrelépésre. Hiszen látjuk, mennyi potenciál van bennük az alsóbb vezetői szinteken.” Claire, vezérigazgató

„Napi tudomány: elég csak megnéznünk az állatvilágot, és máris világossá válik, hogy a férfiaknak mindenek felett az a dolga, hogy dekoratívak legyenek.”

„Napi kérdés: a férfiaknak valóban választaniuk kell az apaság és a művészet között?”

„Fiúk! Csak egy kis emlékeztető: mosolyogjatok ma is, mert a nők a vidám férfiakat szeretik!”

„Egy listát próbálok készíteni férfi szakértőkről, de nem találok olyan férfiakat, akik hitelesen tudnának beszélni politikáról, sportról vagy tudományról. Ötletek? Minden kategóriába elég lenne csak egy.”

„A feleséged végre leült a számítógép elég? A gyerekek is elaludtak? Akkor itt az idő, hogy pihenj egy kicsit, vegyél kezedbe egy színes magazint, hogy megtudd, elég vékony vagy-e már ahhoz, hogy jól érezd magad a nyaralás közben!”

„Ha férfiakkal beszélgetek, az teli van csapdákkal. Nem szabad nekik bókolni, nem szabad megjegyzést tenni a súlyukra és azt sem kérdezhetem meg, mikor akarnak gyereket. Nagyon kimerítő! Claire, vezérigazgató.”

„A nap kérdése: Vajon a férfiak miért vesznek fel olyan nadrágot, amit egyértelműen úgy terveztek, hogy az ágyékukra irányítsa a figyelmet, ha igazából nem is akarják, hogy zaklassák őket?”

„Minek csinál valaki gyereket, ha utána beadja bölcsibe? Az apáknak otthon a helye a gyerekkel! Ennyi.” Claire, vezérigazgató.

„Van néhány nagyon közeli barátom, aki férfi. Nagyra becsülöm a férfiakat. De ez nem jelenti azt, hogy ott a helyük az igazgatótanácsban!” Jenny, vezérigazgató

„Ébresztő, elfoglalt apukák! A szombat a TI napotok! Miért nem kéritek meg a feleségeteket, hogy vigyázzon egy órát a gyerekre, hogy nyugodtan berakhassátok a mosást? Énidő!”

„A nap kérdése: lehet-e egy férfi vonzó negyven felett?”

Megosztás