Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Feminizmus

Rövidnadrágos rendőrnőkkel bizonygatja nyitottságát egy libanoni kisváros

Rövidnadrágos fiatal nőket alkalmaz egy libanoni kisváros a forgalom irányítására, hogy megmutassa: a nők szabadok, bármilyen ruhában járhatnak. Az ötletet kitaláló polgármester bevallotta a BBC-nek, hogy provokálni akart, hogy felkeltse a média érdeklődését, és odacsalogassa a nyugati turistákat. 

Bejrúttól nagyjából 20 kilométerre található Broummana, ami a fent leírt szokatlan lépéssel próbálja felhívni magára a figyelmet. Egyébként sikeresen, mert a BBC is beszámolt róla néhány napja.

Pierre Achkar, a város polgármestere találta ki, hogy nyárra felvesz segédrendőrnek egy csapat csinos egyetemista lányt, akik rövidnadrágban irányítják a forgalmat.

A videóból kiderül: a forgalmat továbbra is férfiak irányítják, a nők puszta dekorációs elemként jönnek-mennek velük együtt az autók között.

Achkar azt mondta, a település ezzel azt akarja megmutatni a Nyugatnak, hogy Libanon egy szabad ország. Nagyon várják a turistákat, akiknek az esetleges előítéleteiket remélik feloldani a szokatlan akcióval.

A huszonéves lányok mosolyogva dolgoznak, és örülnek a munkalehetőségnek. Az emberek véleménye szokás szerint megoszlik a kérdésben: a férfiak nagy részének, és sok nőnek is tetszik az ötlet, néhányan azonban úgy gondolják, hogy nem méltó a rendőrséghez a rövidnadrágos lánycsapat.

Egyesek szerint szexizmus is, hogy a lányoknak kötelező a sort, miközben a férfirendőrök továbbra is hosszúnadrágban dolgoznak.

A közel-keleti ország egyébként kicsi, de annál színesebb. Libanonban hatmillióan laknak, ebből kétmillióan szírek, több mint négyszázezren pedig palesztinok – utóbbi két csoport menekültként érkezett az országba.

A számokat nem írtuk el: a 4,5 milliós Libanonba az elmúlt években kétmillió menekült érkezett Szíriából. Az is csoda, hogy az évtizedes háborúkból épp csak kikecmergett ország nem roppant bele ekkora nyomásba.

A lakosság nagyjából 55 százaléka muzulmán és 40 százaléka keresztény. Az apró közel-keleti ország nyitott és világi: a főváros, Bejrút utcáin látni fejkendős nőket is, de a muzulmán libanoni nők többsége nyugatiasan öltözik. Sőt, híresek arról, hogy mindig nagyon adnak a külsejükre: mindennapos viselet a tűsarkú, a miniszoknya, az erős smink, és a tökéletesen megcsinált haj. Az iszlám közösségben nem tabu a disznóhús sem, és még ramadán idején is belefér egy kis alkohol.

Ám ez nem jelenti azt, hogy a libanoni nők helyzete tökéletes lenne. A Human Rights Watch szerint számos területen van szükség a libanoni nők jogainak védelmére.

A válást, gyerekelhelyezést és hasonló családjogi ügyeket például vallási törvények szabályozzák és vallási bíróságok döntenek róluk – és ezek diszkriminálják a nőket. A HRW sürgeti a gyermekházasság törvényi tiltását is, és probléma az is, hogy a libanoni nők külföldiektől született gyermekei nem kaphatnak libanoni állampolgárságot.

Megosztás