Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Szexuális zaklatás

Nőket védelmező bevándorlót ölt meg Pozsonyban egy rasszista férfi

Egyetlen rúgással ölte meg egy dunaszerdahelyi férfi a Fülöp-szigetekről Szlovákiába bevándorló Henry Acordát Pozsonyban. Az ázsiai származású áldozat két nőt védelmezett a fajgyűlölő eszmékkel is szimpatizáló, homofób, fehér férfi ellenében. Pénteken ezrek készülnek részt venni a támadás helyszínén szerveződő antirasszista demonstráción Szlovákia fővárosában.

Újabb brutális gyilkosság rázta meg a szlovák társadalmat néhány hónappal Ján Kuciák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kušnírová kivégzése után. Ezúttal egy ázsiai férfi halála sokkolta az embereket Szlovákiában. Az esetet egy utcai kamera is rögzítette.

A Henry John Serafica Acorda halálát okozó utcai konfliktus május 26-án történt a szlovák fővárosban, az egykori Széplak utcában (ma: Obchodná ulica). A fülöp-szigeteki férfi öt nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 26 éves elkövetőt a helyszínre kiérkező rendőrök elfogták, de a kerületi ügyész az eset másnapján szabadon bocsátotta a Juraj Hossu nevű dunaszerdahelyi férfit. Ám a közvélemény felháborodásának hatására június 2-án újra letartóztatták.

A szlovák rendőrség a Facebookon bejelentette, hogy Hossut gyilkossággal gyanúsították meg. Hét és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélhetik.

Mi történt május 26-án hajnalban?

Szemtanúk elmondása szerint a hajnali órákban egy három fős szlovák társaság két tagja molesztálni kezdett két külföldi lányt. Egy harmadik férfi, Henry John Serafica Acorda a lányok védelmére kelt. Kérte a zaklató szlovákokat, hogy fejezzék be a molesztálást, ám amikor az egyik szlovák meglökte az egyik nőt, a helyzet elmérgesedett.

A fülöp-szigeteki férfi újból közbelépett és újra megkérte a szlovákokat, hagyják abba, de ők nem hallgattak rá. Hossu haragja a férfi ellen fordult, először a földre lökte, majd hátulról, iszonyatos erővel fejbe rúgta.

Az esetről készült felvételből kiderült, hogy a földön fekvő eszméletlen Henry csak percekkel a támadás után részesült elsősegélyben. Két szemtanú, Jozef és Lucia a környéken éppen pizzát ettek, amikor hallották, hogy az egyik nő segítségért kiállt. Amikor a helyszínre értek, Henry már mozdulatlanul feküdt a földön.

Lucia visszaemlékezése szerint Hossu kifejezetten élvezte, amit tett, láthatóan alkohol és egyéb szerek hatása alatt állt. Amikor Lucia elsősegélyben akarta részesíteni Henryt, a támadó őket is megfenyegette.

Lucia azt is elmondta a szlovák sajtónak, hogy Hossu folyamatosan az áldozat bőrszínéről és származásáról beszélt, illetve olyanokat mondott, hogy dögöljön meg, ha kell, 'hiszen ez is csak egy buzi.' Majd diadalittasan rálépett a földön eszméletlenül fekvő férfire és telefonjával több fotót is készített róla.

„Semmire sem emlékszem” – ezek voltak Juraj Hossu első szavai a támadás másnapján. Rendőrségi szakértők a felvételek alapján viszont azt állítják, hogy a támadó vérében talált, több mint két ezrelék alkohol ellenére Hossu összeszedetten és minden részletre odafigyelve cselekedett. Szakértők szerint Hossu reakciója tipikus és szándékosan nem akarja tettét elismerni.

De meggyűlhet a baja a törvénnyel Hossu bűntársainak is. Az utcai kamera felvételén látszik, hogy a két másik férfi ugyan nem bántalmazta fizikailag az áldozatot, de a támadást nem akadályozták meg, és az eszméletlenül fekvő férfinek nem nyújtottak elsősegélyt.

A felvételen látszik, hogy az egyik például a rúgás után azonnal kapucnit húz a fejére és egy pillanatra eltávolodik a tetthelyről. Amikor visszatér és látja, hogy Juraj az eszméletlen Henryt pofozza, lassan továbbhalad társával. Eközben végig egy pizzaszeletet evett, a legnagyobb nyugalomban.

Tettes és áldozat

A szlovák sajtó eközben igyekszik minél többet kideríteni a szomorú történet két főszereplőjéről. A Dennik N megszólította Henry egyik régi ismerősét, a szintén fülöp-szigeteki származású Oliver Buriast, aki ma már Bécsben él. Az interjúból megtudhattuk, hogy Henry az IBM-nél dolgozott, és egy üde színfoltja volt a Pozsonyban élő fülöp-szigeteki emigránsoknak, akik közül sokan szlovák házastársat választottak.

Burias több részletet is elárult a tragikus estéről. Henry két kolleganője, egy lengyel és egy fülöp-szigeteki lány segítségére sietett, amikor azok visszautasították a szlovákok közeledését.

Henryt egyébként mélyen vallásos, rendszeresen templomba járó kereszténynek ismerték, aki mindig rendelkezésre állt a szlovákiai fülöp-szigeteki közösség tagjai számára. Rendszeresen küldött haza pénzt családjának. Burias elmondása szerint az eset megrázta a százmilliós Fülöp-szigetek közvéleményét is.

A Dennik N rákérdezett arra is, szerinte mennyit változott a szlovák társadalom magatartása az elmúlt években a külföldiekkel szemben. Burias elmondása szerint, aki élt már Svájcban és Németországban is, a rasszizmus Szlovákiában a legsúlyosabb, mert az emberek nyíltan tudtára adják érzéseiket, ő is több alkalommal átélt kellemetlen helyzeteket.

Ráadásul Szlovákia az utóbbi időben megváltozott, rosszabb lett a helyzet: “A szlovákoknak korábban a magyarokkal, aztán a csehekkel voltak problémáik, napjainkban a bevándorlókkal. Korábban a szlovákok nyitottak voltak és üdvözölték a külföldieket. Ma félnek tőlük. És itt most a közép-, és felsőosztályra gondolok. Ezeknek az embereknek van jó állásuk, jó fizetésük, 1200 eurót visznek haza havonta, de félnek, hogy ezt és amit az elmúlt 25 év alatt elértek, most elveszik tőlük a migránsok, akik az országba érkeznek. Félnek osztozkodni azon, amijük van. Ez sokkolt, mert ezeknek az embereknek több ismeretük van, sokat utaznak, és mégis rasszistává váltak”, nyilatkozta Henry barátja, Burias a Dennik N-nek.

Az elkövető Juraj Hossu a többségében magyarok lakta Dunaszerdahely külvárosában lakott. Vezetékneve magyar származásra is utalhat, noha a hírekben szlovák férfiként emlegetik.

Megkérdeztem Barak Dávidot, a legolvasottabb szlovákiai magyar hírportál, a Paraméter újságíróját, mit kell tudni a környékről. Barak szerint a Sever 2 elnevezésű lakótelepről van szó, amely egy klasszikus kisvárosi lakótelep. Tíz évvel ezelőtt a környék a gettó része is volt, akkor költöztették ki onnan a romákat egy külvárosi szegregátumba, igaz, korábban is élhető volt a kispénzű emberek számára. Dunaszerdahelynek arról a részéről származik az elkövető, ahol a legolcsóbbak az ingatlanok.

Juraj Hossu Facebook profilja a mai napig elérhető. A nyilvános képek alapján gyakran járt edzőterembe és öt évvel ezelőtt élt Liverpoolban is.

Hossu második letatóztatása alkalmával a sajtó kérdésére annyit mondott, hogy nagyon sajnálja tettét, és élete végéig emlékezni fog rá.

Szlovákia szégyenkezik

„Nem tolerálhatjuk, hogy gyilkosok sétáljanak az utcánkon”, reagált Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a szlovák sajtó kérdésére. Hozzátette: reméli, hogy a tettest a lehető leghamarabb elítélik, és börtönbe zárják.
„Nagyon rossz jelzés ez a társadalmunk számára, nem szimpatizálhatunk egy gyilkossal, azonnal igazságot kell teremtenünk” tette hozzá Pellegrini. A szlovák miniszterelnök mellett az esetet határozottan elítélték nyilatkozataikban a különböző szlovákiai pártok is.

Monika Beňová, a kormányzó Smer európa parlamenti képviselője külön értetlenségének adott hangot az ügyészség viselkedése miatt, mert első körben szabadon engedték az elkövetőt. „A szlovák ügyészség szerint tehát teljesen normális agyonrúgni egy embert, akinek volt bátorsága nők védelmére kelni. Még jó, hogy Szlovákiában egyeseknek az isztambuli egyezmény a legnagyobb probléma”, célzott a képvielőnő arra a szerződésre, amely a nők elleni erőszakos fellépésről szól és Szlovákia nem ratifikált. (Magyarországon Németh Szilárd még tavaly novemberben jelentette ki: a Fidesz soha nem fogja támogatni az egyezményt.)

Mindeközben a brutális támadásról beszámoltak már a fülöp-szigeteki tv-csatornák is. Az áldozat szülei szerdán a szlovák belügyminiszterrel találkoztak, földi maradványait a szlovák kormány különgépével szállítják majd haza szülőföldjére.

A miniszérium vállalta azt is, hogy a fülöp-szigeteki család az esettel kapcsolatos minden költségét átvállalja. A tervek szerint az elhunyt férfi Szlovákiában élő barátai és ismerősei számára misét celebrálnak, mielőtt a holttestet Manilába szállítják.

Antirasszista demonstráció

A támadás másnapján néhányan a helyszínen emlékeztek meg Henryről. Az “Igazságot Henrynek” elnevezésű Facebook esemény szerint, pénteken, este 18-tól emlékeznek meg az elhunyt férfiről, Pozsonyban. Az eseményen e cikk írása idején majdnem négyezren jelezték részvételüket. Besztercebányán június 6-án emlékeztek Henryre, Prágában szintén azon a napon tartottak megemlékezést.

A nyitókép forrása: TASR / Pavol Zachar

Megosztás