Bezárás
Vidéki csajok

Kampányolni szeretnék én is, de 18-ból egy kamupártnak se kellettem aktivistának

Az életem mostanában egy nagy levelezés kamupártokkal. Mindenki megnézi, de nem válaszol, és senkinek nem kellek. Legalábbis ezt tapasztaltam, amikor az Átlátszó olvasói által kiszűrt kamupártokhoz próbáltam aktivistának jelentkezni: A listán 18 párt szerepel, az alapján, hogy mely pártok éltek vissza személyes adatokkal az aláírásgyűjtés során. Az Átlátszó kiderítette, hogy gyakran eme pártok székhelyein sem tudják megmondani, hogy maga a párt létezik-e. Többen mégis tiltakoztak a fantompárt minősítés ellen, például a Családok Pártja a Mandineren keresztül kért több tiszteletet a médiában dolgozóktól. Mivel kampányidőszakban minden igazi pártnak kellenek aktivisták, bennem pedig ég a politikai tettvágy, fogtam magam és lelkes támogatóként bejelentkeztem mind a 18 gyanús párthoz.

Az első nehézséget az okozta, hogy néhánynak közülük nincs saját oldala, legfeljebb a Facebookon. Ilyen volt a Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM), akikhez két oldalt találtam  (a régi sajnos már nem érhető el), a nulla és a két kedveléssel rendelkező oldalak közül végül a másodiknak írtam, kifejezve lelkesedésemet a programjuk iránt.

Ők pedig még aznap, körülbelül két óra elteltével elolvasták, választ viszont egyáltalán nem kaptam. Később így jártam az EU.Rom Párttal (habár nekik van egy ingyenes webkészítővel létrehozott oldaluk, de azon nem találni semmilyen kontaktot hozzájuk, így maradt a Facebook), és a Családok Pártjával is.

Az MCP-vel (Magyarországi Cigánypárt) is csak Facebookon keresztül van lehetőség kommunikálni, ők voltak az elsők, akik reagáltak is. Ráadásul egészen pozitívan kezdték válaszukban:

„Minden segítséget szeretettel és hálával fogadunk. Tudhatjuk, honnan való?”

Legalábbis az ékezet nélküli és pár szót egybeíró, betűket félre-félreütő szövegből ezt a reakciót olvastam ki. Megírtam nekik, hogy Szegeden és Pesten is tudok segíteni, erre azonban azt a rafinált kibúvót kaptam, miszerint:

„A kampány most vidéken folyik nagyrészt, de hálásan köszönjük a felajánlott segítséget. Kérjük jöjjön el és szavazzon ránk. Egy szavazat is számít!”

Mivel igazán, de tényleg nagyon lelkes aktivista vagyok (lettem volna), ezért még megkérdeztem, hogy a vidéket pontosan merre értik, mert utazást is szívesen vállalok. Erre sajnos az azóta online többször is elérhető párt nem válaszolt. Biztosan elkallódott az üzenetem.

Egy fokkal elkeserítőbb élményem volt azokkal a pártokkal, akiknek van saját weboldaluk. Azon belül a Kapcsolat / Jelentkezéscímszó alatt lehet nekik üzenetet küldeni, vagy van elérhetőség megadva.

Ezek közül a Közös Nevező, a SEM (Sportos és Egészséges Magyarországért),  a kampányfilmükért díjat érthetetlen módon (még!) nem nyerő Összefogás Párt, a világ legrövidebb Általános Szerződési Feltételekkel rendelkező Net Pártja, a MEDETE Párt, a Munkáspárt és a halálbüntetés visszaállításáért kampányoló Rend Párt sem válaszolt vagy hívott vissza (mert néhányan a jelentkezésnél telefonszámot is elkértek).

Sajátos kivételt képez a Tenni Akarás Mozgalom, melyhez egyedül a Tenni Akarók Országos Szövetségének oldalát dobta ki a Google keresés: sajnos nem tudom, a két mozgalom azonos-e, mert az utóbbin megadott email címre hiába küldtem ezzel kapcsolatban levelet: a cím nem található hibajelzéssel dobta vissza a rendszer pár nap múlva.

Két formáció, a garanciális független közmédiát bevezetni vágyó Iránytű Párt, és az egymásra lemosható tetoválást pacsizgató KÖSSZ Párt eleinte lelkesnek mutatkoztak velem kapcsolatban. Mindketten szinte azonnal válaszoltak, a KÖSSZ elkérte a telefonszámomat is, másnapi telefoncsevegést beszéltünk meg, még előtte megkértek, hogy írjak pár sort, miért érdekel a politika.

A későbbiekben azonban már hiába kerestem őket, a vonal foglalt volt, visszahívást pedig sajnos nem kaptam.

Az Iránytű Párt szinte a KÖSSZ-szel egyidőben válaszolt nekem, az elején ők is komolynak ígérkeztek:

„Természetesen tud segíteni a kampányidőszakban aktivistaként, ha megadja a várost ahol él (ha Budapesten akkor a kerületet) helyi képviselőjelöltünkhöz tudom irányítani közvetlenül.”

Az általam választott VII. kerületben sajnos nem volt jelöltjük, ellenben megkaptam a VIII. kerületben munkálkodó Dr. Suda Dezső email címét. A címhez rövid utasítást is kaptam: „ő felveszi Önnel a kapcsolatot, vagy akár Ön is írhat neki”. Én írtam, rögtön az üzenet megkapása után, Dezső azonban nem keresett. Végül öt nap elteltével megkaptam válaszát:

„Jelentkezését köszönettel vettem. Csak ma érkeztem haza. A választásig már nem tudom a segítségét igénybe venni, de az önkormányzati választáson számítok Önre.”

Hogy honnan ért csak most haza, éppen egy hetet nyaralt a kampányidőszakban, vagy túl nagy dugó volt Pesten, nem tudni, mindenesetre itt sem volt rám szükség.

Sajnos úgy néz ki, hiába lángolt fel bennem az aktivista szellem, 18 párt közül egyiknek sem kellettem. Ettől kicsit meginogtam, ezért tettem még egy utolsó próbát egy valós életjeleket produkáló pártnál, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál is.

Ők fél napon belül válaszoltak, és linkkel ellátva írták meg, hogyan és hova kell csatlakoznom, amennyiben segíteni szeretnék nekik a kampányban. Így végül, habár hosszú utat jártam be érte, valahová mégis kellettem, ha csak passzivistának is.

P. Molnár Réka

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom