Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Vidéki csajok

Főrangú hölgyekkel haknizik a miniszterelnök felesége a történelmi országrészekben

Az MNB Pageo Alapítványa 15 millió forinttal támogatta az első Orbán-kormány miniszterelnökségi szövegírója, Molnár-Bánffy Kata fb-elnökségével működő alapítványt. Két másik hozzá kötődő, Romániában bejegyzett civil szervezetet magyar állami érdekeltségek pénzelnek. Molnár-Bánffy és rokona, az erdélyi arisztokrata Ugron Zsolna a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval hakniznak Erdélyben, és határainkon belül. Női brandépítés és főnemesi nosztalgia.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

„Dolgozott (…) a miniszterelnök szövegírójaként, majd egy több minisztériumot kiszolgáló szövegíró csoport vezetőjeként. Munkája során azt a megtisztelő lehetőséget kapta, hogy közelről figyelhette egy valódi First Lady mindennapjait, akin ez a szerep cseppet sem lötyögött” – ez Ladies First Consulting, nőknek szóló, személyre szabott kommunikációs tanácsadást kínáló pr-cég oldalán olvasható az alapító Molnár-Bánffy Katáról.

Életrajzából kiokoskodható, hogy a miniszterelnök Orbán Viktor, a First Lady pedig Lévai Anikó. Molnár-Bánffy 1998-2006-ban dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban, 2002 után gyed-en volt.

A mostanra inkább vegetáló cégecskének tűnő Ladies First kommunikációs tanácsadójaként Ugron Zsolna, közmédiás riporter, író van feltüntetve az oldalon. Ő Molnár-Bánffy rokona, mindketten erdélyi arisztokrata származásúak.

A főnemesi körökbe is bejáratos informátorunk arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem csak az egykori Habsburg uralkodók leszármazottai keresik a kormány-közeli barátságokat, gyümölcsöző a nexus az erdélyi arisztokraták fiatal generációjával is, a kapocs pedig Lévai Anikó.

A Habsburgok és az Orbán-kormány kapcsolatáról itt írtunk:

A Habsburg Ottó Alapítvány elnöke lett Orbán titokzatos svájci barátja

Az erdélyi Bánffyak, és Ugron családja is restitúciós eljárásban szerezték/szerzik vissza birtokaikat a román államtól. Ez egyébként koránt sem egyedi, számos nemesi leszármazott viaskodik, pereskedik Bukarest döcögős kárpótlási procedúrája miatt.

A zabolai Ugron-Mikes birtokot Lévai Anikó még évekkel ezelőtt meglátogatta, innen az ismeretségük Ugronnal, akinek a könyvbemutatóin rendszeresen felbukkan a miniszterelnök felesége (itt és itt is egy beszámoló például). Az Úrilányok Erdélyben című Ugron-könyv Lévai-féle ajánlóját a kormányfő személyes honlapjára is feltöltötték.

Lévai Anikó egyebek mellett ezt írta: „Nekem nagy öröm, hogy ismerek közülük néhányakat. Fiatal nőket és férfiakat, akik valamifajta Wass Albertes nosztalgiával és idealizmussal hajlandóak belevágni az újjáteremtés, újjáépítés kalandjába.”

Ugron és Molnár-Bánffy is dolgozott a MOL-nál, kommunikációs tanácsadóként, illetve szponzorációs főnökként. Az állami érdekeltségű olajvállalat romániai leányvállalata a Molnár-Bánffy által alelnökölt kolozsvári Közösségért Alapítvány fő támogatója.

Molnár-Bánffy korábban Kiss-Rigó László püspökkel és Baán László múzeumigazgatóval együtt volt tag a MOL Új Európa Alapítványa kuratóriumában, jelenleg független alpolgármester Leányváron, a Kisorosziba valósi Hernádi szűkebb pátriájában.

A Ladies First a mérlegadatok szerint épp csak hogy működik (tavaly 38 ezer forint veszteség), az oldal utolsó posztját 2013-ban töltötték föl. Jól fut ugyanakkor Molnár-Bánffy másik PR-cége, a Salt Communications. A kft 2012 óta csaknem 3,5-szeresége, 146 millió forintra növelte árbevételét. A Salt intézi például a Magyar Olimpiai Bizottság PR-ügyeit.

Molnár-Bánffy és Lévai Anikó hozták tető alá a Carola Egyesületet, amelyet az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. támogatás-intéző leánycége tolt meg 5 millió forinttal tavaly. Az egyesület eredeti célja gróf Bánffy Miklós író múzsája, Szilvássy Karola házsongárdi temetőben található sírjának felújítása volt.

A Matolcsy György vezette MNB Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa 2015 végi döntésével 15 millió forinttal támogatta a Média a Családért Alapítványt, amelyben Molnár-Bánffy a felügyelőbizottság elnöke. Az alapítvány honlapján a támogatók között ismét feltűnik a Szerencsejáték Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Az alapítvány médiadíjának fővédnöke Lévai Anikó.

 

 

A jelek szerint létezik átjárás a korábbi cikkünkben bemutatott főnemesi körök, és Lévai Anikóhoz kötődő erdélyiek között is. Az egyik puccos, budai várbeli étterem felvételén a székely főnemesi (primor) családból származó Ugron Zsolna brit arisztokrata párral, és az alcsúti-gellért-hegyi-borász-kurátor-ingatlanos Habsburg Mihállyal ebédel.

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás