Vidéki csajok

Zaklatás, egyenjogúság, gyerekvállalás, üvegplafon - az átlátszós nők lázadása a macsó magyar diskurzus ellen. Mert tudjuk, hol van a helyünk.

Feminizmus

A férfikormány árnyékában: a magyar közélet tíz legbefolyásosabb asszonya

 

Fényűző életükkel hivalkodó celebek vagy remek üzletasszonyok? Tehetségesek vagy csak ügyesen eladják magukat a médiában a szépségükkel? Önerőből futottak be karriert vagy csak rokoni és baráti kapcsolataik révén jutottak előre? Mindegyik, a sajtóban keringő állításról lehetne vitatkozni, ám egy biztos: ők a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legbefolyásosabb női, akiknek sikerült érvényesülniük ennek a nőkkel nem mindig barátságos kormánynak az idején is. Az Átlátszó nagy tízes listája!

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

1. Lévai Anikó

Lévai Anikó, Ugron Zsolna és Molnár-Bánffy Kata -- Fotó forrása: Youtube

 

A NER legbefolyásosabb asszonya kétségkívül a kormányfő felesége. Lévai Anikó a nyilvánosság előtt szende családanya, aki elmondása szerint nem próbál hatást gyakorolni Orbán Viktor politikájára és aki  férje szerint nem értheti meg a férfilélek mélységeit – erre jó példák azok a médiaszereplései,  amelyekben látszólag betekintést nyújt az Orbán-család életébe.

Ám senkit se tévesszen meg a látszat: a miniszterelnök neje talpraesett üzletasszony, rokonságának is tuti pozíciókat, illetve bizniszeket szerez.

És még ha a szerencsés rokonok bele is buknak az üzletbe, akkor sincs baj, mert mint a 444 is bemutatta a cikkében, a rokonok cégei által összehozott tartozásra is van segítség. Például Mészáros Lőrinc, az ország gázszerelője, akinek érdekeltsége kiegyenlítette az Orbán-családhoz köthető Cider Alma Kft 3,2 milliárdos tartozását.

Az Orbán-család, így Lévai Anikó vagyonosodásával kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt egy parlamenti bizottság is vizsgálódott. A kormányfő nejének esetében a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején (éppen az első Orbán-kormány idején) történt földszerzések voltak az érdekesek.

Lévai ugyanis ekkor lett földtulajdonos Felcsút környékén. Ráadásul a telkek hamarosan jelentősen megnőttek egy beruházás miatt. Ezt a szisztémát követték a kormányfő feleségének Tokaj-hegyaljai földvásárlásai is. A telkeket Lévai Anikó haszonbérbe adta a Szárhegy Dűlő – Sárazsadány – Tokajhegyalja Kft.-nek., amely állami támogatással szőlőtelepítést hajtott végre.

Kapcsolódó cikkeink Lévai Anikóról

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

Talpalatnyi föld III.: Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Az államnak százmilliós bukás, Zoób Kati cégének bombaüzlet az állami divatmárka

Orbánék is a FIK-kel üzleteltek. A summa: százszoros haszon

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Főrangú hölgyekkel haknizik a miniszterelnök felesége a történelmi országrészekben

2. Orbán Ráhel

Rahel_Tiborcz_Bahrein

 

A kormányfő legnagyobb lánya fiatal kora ellenére listánk második helyére került. Hiszen a 28 éves Orbán Ráhel máris megkerülhetetlennek számít a turizmus területén: tanulmányai elvégzése után közvetlenül, már 2012-ben a Sziget Fesztiválon volt gyakornok. 2014-ben már szaktanácsot adhatott a gazdasági minisztériumban, továbbá taníthatott a Corvinus Egyetemen. Sőt, férjével, Tiborcz Istvánnal Bahreinben – ahogy ott hírt adtak róla – „miniszterelnökként” tárgyalt a magyar államot érintően olaj- és gázügyekben.

A saját lábán álló Orbán-Tiborcz házaspár eközben sikeresen gyarapította vagyonát is, olyannyira, hogy 2015-ben már meg tudták vásárolni Hincz Gyula két alkotását 6,5 millió forintért. Továbbá jutott 15 millió forint arra is, hogy fedezzék Orbán Ráhel Lausanne-i iskolában folytatott tanulmányait.

Az igazi tündérmeséhez kastély is dukál, és Tiborczéknak már ilyen is van: két évvel ezelőtt került Tiborcz István érdekeltségébe a turai Schossberger-kastély. Innentől kezdve pedig nem volt megállás a nagy értékű ingatlanok, köztük kastélyok, hotelek és éttermek „portfóliójukba” történő csatolásában.

A NER Orbán Ráheléket készségesen kiszolgálja. Ismert, Orbán Ráhelnek és iskolatársainak automatikusan járt az, hogy az Operaház Királyi Páholyából nézhessék meg a Diótörőt. A rendőrség pedig erőt megfeszítve és az adófizetők forintjait nem sajnálva próbálta kideríteni, hogy a pár lagziján a mulatozás közben ki lopta el két vendég iPhone-ját.

Kapcsolódó cikkeink Orbán Ráhelről

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

3. Schmidt Mária

schmidtmaria-figyelo

 

Történész, múzeumigazgató, üzletasszony, médiatulajdonos és kormánybiztos – a listánk harmadik helyén álló Schmidt Mária a NER egyik legsokoldalúbb alakítója. Kétségkívül bizalmi ember, a legbelsőbb körök tagja az, akire a kormányfő rábízta a Terror Házát, az 1956-os emlékévet és a Figyelőt is.

És csak a politikai csatározásoknak és a G-napnak köszönhető, hogy „csak” ennyit: mint a 444 megírta – a kormány elképzelése szerint Schmidt vette volna át az Indexet, ha Simicska Lajos nem lép időben.

Schmidt Máriáé nagy részben a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. is, és megkapta a Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztjét is.

Amilyen fontos a szerepe, annyira kevéssé szereti a nyilvánosságot: az 56-os programsorozatra az emlékév bizottsága, meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 14,5 milliárd forintot költhetett el, bár ez nem ment botrányoktól mentesen. Egyébként azt, hogy az állam által adott összegből mi mindenre jutott, Schmidt nem volt hajlandó kiadni. Így az Átlátszó beperelte a közalapítványt a költések kiadásáért.

A hogy ezt a szerepvállalást eleve nem ingyen kérték volna, jelzi, hogy Schmidt cége, a Pió-21 Kft. pályáztatás nélkül jutott hozzá az állam BIF-ben meglévő, 5 százalékos részvénycsomagjához. Sőt a BIF Nyrt. nem rég szabályozott ingatlanbefektetési társaság lett, ami révén mentesül az adófizetés alól. A BIF-ben a Pió 21 révén tulajdonos Schmidt Mária fia, Ungár Péter is, aki az LMP és az Európai Zöld Párt elnökségi tagja.

Kapcsolódó cikkeink Schmidt Máriáról

Ordítozva állította a propagandagépezet szolgálatába Schmidt Mária a Figyelőt

Lehallgatták a munkavállalók elektronikus levelezését Schmidt Mária Figyelőjénél

Trónok harca a Schmidt-Spéder-féle BIF Nyrt-ben: Ungár Péter ráperelt saját cégére

7,5 milliárd forint az ablakban: a kormány elvenné a Sorsok Házát Schmidt Máriától

Schmidt Mária lett a legnagyobb tulajdonos a BIF Nyrt.-ben, Horvátországban is terjeszkedik

Most az első világháborús emlékévre költenek félmilliárdot Schmidt Máriáék

Schmidt Mária barátai és üzletfelei fűtik a milliárdokat égető közpénz-kohót Ózdon

Kétmilliárd forintot osztott szét Schmidt Mária alapítványa az ’56-os emlékévre

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

4. Handó Tünde

handót

 

Igazi power couple női tagja listánk következő helyezettje: míg férje, Szájer József az új alaptörvényt írta iPadjén, addig Handó Tünde az igazságszolgáltatás NER-kompatibilissá formálásán dolgozott.

Az Országos Bírói Hivatal elnökének mandátuma ráadásul kilenc évre szól, amit 2021 után is megtarthat, ha nem akad olyan jelölt, akit a parlament kétharmada támogat. Ő az egyik olyan NER-asszony, akit gyakran ér kritika amiatt, hogy vajon saját jogán került-e posztjára, vagy férje „ajánlólevele” nélkül nem juthatott volna ilyen magasra.

Az OBH-elnököt azonban munkája során máris számos bírálat érte, főleg azért, mert az új szabályok alapján saját maga kijelölhet eljáró bíróságot, ráadásul kinevezhet, áthelyezhet és leválthat bírókat. Ezzel a jogával pedig él is, ráadásul kényes ügyekben: így volt ez, amikor a Hagyó-per tárgyalását Kecskemétre, a Sukoró-ügyet Szolnokra, míg a diszkópápa, Vizoviczki László és társai vesztegetési történetében folyt eljárást Debrecenbe helyeztette át.

A Hagyó-ügy áthelyezése miatt 2013-ban még az alkotmánybíróság is meghallgatta Handót – ám az esemény jegyzőkönyvét tíz évre titkosították. Az alkotmánybíróság viszont alkotmányellenesnek minősítette végül az ügyáthelyezéseket.

Ám tovább építi a NER-t: sokan támadták Handót amiatt is, hogy segédkezett nyújtott annak a kormányzati tervnek, amely szerint létrehoznák a különbíróságok intézményét, hogy az egyes, gazdaságilag és politikailag kiemelten fontos eljárásokban ezek döntsenek. Továbbá partner a közigazgatási bírák kinevezésének új rendszere létrehozásában is. Mint a sajtóban megjelent, a bírói pályát bejárókkal szemben komoly előnyt kapnának a közigazgatásból érkezők, vagyis a Fideszhez lojálisak.

Mindehhez képest már apróságnak tűnik a legfrissebb botrány: az OBH 8 millió forintot adott ki egy arculati könyvért, amelyben képesek voltak felhívni a dolgozók figyelmét többek között olyan dolgokra is, minthogy egy héten öt darab fehérneműre van szükség.

Kapcsolódó cikkünk Handó Tündéről

Tiltakozó talárosok: lemondott a Vas megyei bírói tanács

5. Kaminski Fanny

habony-kaminski

 

A sajtóban megjelent fotók alapján Kaminsky is szívesen bulizik a NER celebjeivel, az ő neve mégis ritkábban kerül be a bulvársajtóba. Ez biztosan nem véletlen, hiszen fontos, bizalmi állása van, ami feltehetően több diszkréciót követel: ő Orbán Viktor sajtósa és Facebook-oldalának kezelője.

Emellett vezető celebek barátnője és nem mellékesen Habony Árpád volt felesége. Emlékezetes, az esküvőjüket a Szépművészeti Múzeumban tarthatták meg, ami egy forintjukba sem került.

A sajtó is gyakran hangsúlyozza Kaminski fontosságát: három évvel ezelőtt az jelent meg, hogy a „kormányzati források szerint neki köszönhető, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal, illetve más fideszes vezetők sokat szerepelnek a bulvármédiában, különösen a Blikkben.”

Kaminski Fanny éles helyzetekben is bevetette magát, például megvédte Andy Vajnát, amikor az RTL Klub stábja a Miss Universe Hungaryról szóló sajtótájékoztatón más témáról akarta faggatni. Neki tulajdonították azt is, hogy a néhány évvel ezelőtti kitiltási botrány közepette megosztotta a washingtoni épület előtt újságot olvasó Habony Árpád fotóját is.

Kaminski munkáját a NER busásan meghálálta: cége ugyanis korábban több millió forintért adott tanácsot a Fidesz-frakciónak. Ráadásul – mint anno a Népszabadság hírül adta – egy kft. a miniszterelnöki sajtóshoz köthető sportegyesület segítségével szerzett meg egy belvárosi önkormányzati ingatlant. Egy másik V. kerületi ingatlant, azt a Szerb utcai lakást, ahol állítólag Habony élt, 2015-ben valójában Kaminksi Fanny anyja bérelte.

Korábbi cikkeink Kaminsky Fannyról

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Várhegyi, Kaminski és Huth cégei a Fidesz-frakció szerződéslistáján

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

6. Hegedűs Zsuzsa

hegedus

 

Orbán Viktor miniszterelnök egyik főtanácsadója, így a kormány szegénységpolitikájának alakítója Hegedűs Zsuzsa szociológus, aki jelenleg hivatalosan a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozik, ám az onnan származó tájékoztatás szerint idejének nagy részét terepen, az ország leszakadó térségeiben tölti.

Manapság kevesebbet szerepel a médiában, ám néhány hónapja az érte aggódók megnyugodhattak: még mindig miniszterelnöki főtanácsadói pozícióban van, és nem kellette megválnia egymillió forintos fizetésétől, szolgálati autójától és sofőrjétől sem.

Saját fontosságát pedig ő maga hangsúlyozza: a Heti Válasznak a közelmúltban adott interjújában elmondta, hogy ő vetette fel a közmunkaprogramot, ő tanácsolta a minimálbér emelését és a kötelező óvodai korhatár leszállítását is három évre. Hegedűs szerint egyébként a Fidesz-kormány tevékenységének köszönhetően megszűnt a gyermekéhezés Magyarországon.

Ám Hegedűs működése nem mentes a botrányoktól. A 2010-ben általa alapított, a csibeosztásról elhíresült Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány körüli furcsa dolgokról a Magyar Narancs írt hosszú cikket, és mint kiderült, már alapítótársai is kiszálltak a szervezetből.

A Direkt36 a minap azt derítette ki, hogy Hegedűs a szegénység elleni küzdelem jegyében tavaly 1,5 millió forint állami pénzt költött reprezentációra, miközben nincs nyoma olyan nagyszabású rendezvénynek a sajtóban, amit Hegedűs szervezett volna.

Legutóbb pedig amiatt került be a hírekbe, mert egykori személyi titkárát hivatali visszaéléssel és nagy kárt okozó csalással vádolják.

Korábbi cikkeink Hegedűs Zsuzsáról

Dolgozóival támogattatná Hegedűs Zsuzsa alapítványát a MÁV

Böjte Csaba alapítványának 850 ezer, a CÖF-nek 508 millió – itt az MVM-támogatottak teljes listája

 7. Kökény-Szalai Vivien

kokenyszalai

 

A NER propagandagépezetének kulcsfontosságú eleme a vajnásított TV2. A csatorna hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien ezért különösen fontos szerepet tölt be a kormány terveiben. A feladatokat pedig végre is hajtja: kamatoztatja a Story magazinnál a bulvár terén szerzett tapasztalatait, és hajlandó legyártatni a politikailag szükségesnek ítélt lejárató riportokat is.

Kökény-Szalai pedig meghálálta a hírigazgatói pozíciót, hiszen a csatorna elhallgatta Rogán Antal helikopteres botrányát. Nemrég pedig a kormány „sorosozásához” kapcsolódva a Tényekben arról számoltak be, hogy a milliárdos üzletember az anyját is megölte volna.

A 444 gyűjtötte ki azt, hogy mennyibe került a TV2-nek pár, az igazságot semmibe vevő riport vagy hatalmas baki: például a csatornának 5 millió forintjába fájt a hajléktalangyalázás, illetve 1,7 millió forintjába kerül a hvg.hu újságírójának, Gergely Zsófiának az összekeverése egy másik, civil Gergely Zsófiával. Ezeken kívül a TV2-t 5,7 millió forintra büntették – első fokon – a Spéder Zoltánról szóló lejárató riportokért.

Egyébként Kökény-Szalai is a már fent ismertetett, illusztris női NER-celebcsapathoz tartozik, és valószínűleg ennek is köszönhette, hogy 2016-ban ilyen magas beosztást kaphatott Andy Vajna tévéjénél. Kökény-Szalai nevéhez fűződik a csapnivalóan pocsék Zuschlag-könyv és a Stohl András börtönviszontagságairól szóló napló is.

Mindezek, illetve az utóbbi hetekben a Tényektől távozó riporterek ellenére Kökény-Szalai Vivien a Figyelőnek adott interjújában a helyzetet teljesen rendben lévőnek értékelte.

8. Rogán-Gaál Cecília

SarkaCecilia_insta

 

Üzletasszonyként igyekszik magát eladni Rogán Antal propagandaminiszter felesége, ennek ellenére sokkal könnyebb megtudni, Rogán-Gaál Cecília épp milyen márkájú ruhát és kiegészítőt vett, mint azt, hogy Nakama & Partners Kft. nevű cége mivel foglalkozik.

Az üzleti és politikai ügyekkel foglalkozó médiának annyit sikerült kiderítenie, hogy a szintén NER-közeli Sarka Katával közös titokzatos cégük felette jól jövedelmezhet, hiszen ennek egyik sikere volt az is, amikor tavaly a Rogán család helikopteres útját Szabó Zsófi műsorvezető-színésznő nyírségi esküvőjére állítólag Rogán Cecília barterezte le.

Azt is sikerült megtudni, hogy üzletasszonyi minőségében szépségversenyeket is szervez és zenei menedzserként is dolgozni fog. Ám mint a 24.hu írja: a cégnek honlapja és Facebook-profilja sincs, ennek ellenére tavaly 51 milliós árbevételt és 7,7 milliós adózott nyereséget ért el, pedig az érdemi működést csak 2016 májusában kezdte meg.

Ám Rogán-Gaál ugyanilyen gyakran kerül bele a bulvársajtóba, hiszen szívesen hivalkodik az átlagemberekétől igen csak eltérő mindennapjaival. Korábban a Story magazinban számolt be arról, hogy szexi fotóival teli albumot adott ajándékba a férjének. A Fitt Infóban pedig a diétáját és edzésmódszerét ismertette.

Ezekből a megnyilvánulásokból azonban Rogánné tavaly, egy emlékezetes „csak anya és dolgozó nő vagyok” Bors-interjút követően tavaly visszavett és például kizárta a nyilvánosságot az instagramjáról.

Korábbi cikkeink a Rogán házaspárról

2017 második negyedévében 4 milliárd forint ment el az állami cégek reklámozására

Egy évig titkolta a Budapest2024 Zrt., hogy Csetényi Csaba cégével szerződött

Rogánék nyaralójában csak az új medence legalább 10 millió forintba került

9. Vajna Tímea

vajna

 

Vajna Tímea is azon NER-asszonyok közé tartozik, akik magas rangú politikai szereplők feleségeként kerültek be a köztudatba, ám ma már üzletasszonyként törekednek az önállóságra, és mindenközben büszkén vállalják fényűző életüket mind az Instagramon, mind a Facebookon. Vajna még akkor is így tesz, ha ezzel a gúnyolódások céltáblájává válik is és már paródiája is akad a pomázi Vajna Tímea személyében.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinómogul felesége márpedig semmit sem szégyell: még az olyan pillanatokat is közkinccsé teszi, mint amikor a nagymamáját chippendale-ekkel lepte meg, és gyakran posztol magáról képeket, amelyeken lenge öltözékben egzotikus helyeken nyaral. Legutóbb például azt hozta nyilvánosságra az amerikai állampolgárságra pályázó Vajna Tímea, hogy Ibizán mulatott férjével a Habony Árpád által is kedvelt Heart klubban.

A celebkirálynő viszont nagyon visszafogott, amikor cégeivel kapcsolatos ügyekről kérdezik: az Átlátszónak egy ilyen írás készítésekor Vajnáné sajtósa egyenesen azt mondta, hogy ügyfele egyáltalán nem is nyilatkozik ilyen kérdésekről.

Pedig nagy show-vá alakult az Arany János utcai fánkozó megnyitása, amelyet a TV2 örökített meg, bár a hely igen csak veszteséges lett. Sőt bukott a Miss Universe Hungary szépségverseny megrendezésén is.

Ám mindezek miatt láthatóan nem aggódik a kormánybiztos oldalbordája, aki férje révén nem csak statisztákat közvetít ki nagy produkciókhoz az egyik cége révén, hanem maga is kap szerepet, így a Pappa pia musicalben is megvillanthatta tehetségét. Mindezek fényében pedig egyáltalán nem meglepő, hogy Vajna Tímea teljesen elégedett a NER-rel.

Korábbi cikkeink Vajna Tímeáról

Fánkozó, ékszerüzlet és statisztaközvetítés – a Filmalapból pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége

Végrehajtás került Vajna Tímea fánkozójának egyharmadára

10. Sarka Kata

sarka

 

Sarka Kata hosszú utat járt be az elmúlt tíz évben, mióta feltűnt egy szépségversenyen, ahol második helyezést ért el. Útja azonban majdhogynem nyílegyenes volt odáig, hogy ma már egy NER-közeli vállalkozó kedvese és Rogán-Gaál Cecília üzlettársa.

NER-listánkra szintén felkerült barátnőihez hasonlóan az ő (szintén a nyilvánosság előtt élt) életében is keveredik a bulvárvilág, a luxussal kérkedés és az üzletasszony-szerep.

Hajdú Péter válófélben lévő felesége is sokoldalú személyiségként tündököl a sajtóban:  Rogán Cecília üzlettársa a Nakama & Partners Kft.-ben, de bemutatkozott műsorvezetőként is a TV2-csoport televízió-csatornáján, a FEM3-on is. Megszervezte a Magyarország szépe versenyt, illetve Rogánnéval együtt vágtak bele a zenei menedzselés rejtelmeibe is. Miközben – és ezt nem lehet említés nélkül hagyni – Hajdú Péternek távoznia kellett a TV2-től, és most az ATV-n folytatja pályafutását.

A bulvársajtó szinte nap mint nap szolgál újabb részletekkel Sarka életéről. Tudjuk például, hogy Oroszországban pár éve még Donald Trump is fel akart szedni. Értesülhettünk arról is, hogy Sarka és a férje nem házassági szerződés alapján fognak osztozkodni, vagy arról, hogy a hölgy a szétköltözés után Vajna bérelt lakásába pakolt át.

Az szintén napvilágra került, hogy Hajdú egyik exével, Bálint Antóniával miként kaptak össze annyira egy jósnőtől kért állítólagos rontáson, hogy a bíróságnak kell döntenie majd az ügyben.

Manapság Sarka Kata számára luxust biztosító új párja oldalán tündököl, ám eközben Sarka saját bevallása szerint azt sem tudta, hogy miből áll a rezsi.

Csikász Brigitta – Kőműves Anita

A vezető kép Krnács Ágota alkotása, amely ezen a linken is megtekinthető.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás